Projectbureau voor
Civiele techniek, Bouw & Geodesie

Projectbureau voor
Civiele techniek, Bouw & Geodesie

(0544) 377880

(040) 8200138

Puntenwolk

Puntenwolk

Het resultaat van een 3D laser scan is een puntenwolk. Met behulp van onze 3D laser scanner, de Leica P40, scannen de specialisten van LBA Projectbureau eerst de omgeving of het gebouw in. Wanneer de laserstralen van de scanner een object in de omgeving raken, dan worden de stralen door het object weer teruggekaatst naar de scanner. Hierdoor weet de scanner precies waar en op welke afstand het object zich bevindt. Dit ‘kaatsen’ gebeurd miljoenen keren per seconden. Daardoor ontstaat er een gedetailleerde kaart van puntjes; de puntenwolk. Deze puntenwolk, ook wel in het Engels ‘point cloud’ genoemd, kan in diverse tekenpakketten worden ingelezen als basis voor het maken van modellen van een bestaande situatie.

Wat kunnen we van een puntenwolk maken?

De puntenwolk kan bijvoorbeeld worden gebruikt als basis voor een driedimensionale reconstructie. De programma’s waarin we de informatie van de puntenwolk onder meer kunnen inlezen zijn:

  • CAD-pakketten,
  • civieltechnische programma’s (Civil3D),
  • bouwkundige programma’s (Revit of Allplan),
  • ontwerp programmatuur,
  • en 3D reconstructie programma’s (3D TruView).

Het is ook mogelijk de informatie in te passen in de BIM van het project.

Krijg uw mensen mee: 3D reconstructie op basis van puntenwolk

Het omzetten van een puntenwolk in een driedimensionale reconstructie is van grote waarde wanneer u potentiële klanten alvast een voorstelling van zaken wilt geven over een nog te realiseren project. Met behulp van een 3D laserscan, de daaruit voortvloeiende puntenwolk en verwerking met 3D TruView, kunt u geinteresseerden online een sneak preview van het uiteindelijke resultaat geven.

Voordelen van een puntenwolk

Het meten door middel van een 3D scan en puntenwolk levert meerdere voordelen op ten opzichte van traditioneel inmeten:

  • de puntenwolk vormt per direct een 3D model,
  • meetfouten zijn uitgesloten,
  • er is slechts een bezoek op locatie nodig,
  • en de puntenwolk kan zowel voor 2D- als voor 3D-tekeningen gebruikt worden.

Meer informatie over puntenwolken

Wilt u ook het haarscherpe en nauwkeurige resultaat ervaren van 3D scannen en data output op basis van een puntenwolk? Wilt u meer informatie over puntenwolken en de geschiktheid van deze techniek voor uw projecten? Neem dan contact met op met LBA Projectbureau.


Recente projecten: