Projectbureau voor
Civiele techniek, Bouw & Geodesie

Projectbureau voor
Civiele techniek, Bouw & Geodesie

(0544) 377880

(040) 8200138

3D laser scanning

LBA Projectbureau is al sinds 2011 specialist in 3D laserscannen. Wij zetten de 3D laser scanning techniek in om een gedetailleerd beeld te maken van een driedimensionale omgeving. Dat kan de binnenkant van een huis of fabriek zijn, maar ook een landschap of terrein met diverse gebouwen: de mogelijkheden van 3D laserscannen zijn eindeloos. Wij vertellen er u er graag meer over!

Hoe werkt 3D laser scanning?

Een 3D scanner maakt een beeld van een driedimensionale omgeving net zoals een fotocamera doet. Een 3D laser scanner heeft als extra voordeel dat ook gelijk de afstand tot het object gemeten wordt. De mogelijkheden van 3D laserscannen zijn eindeloos. U kunt laserscannen bijvoorbeeld inzetten bij:

 • Het inmeten van gebouwen (zowel de binnen- als buitenzijde);
 • Civiele werkzaamheden;
 • Het inmeten van woningen (zowel de binnen- als buitenzijde);
 • Archeologische projecten;
 • Tunnelbouw;
 • Het inlezen van gevels;
 • Bij renovatiewerkzaamheden;
 • Constructiewerkzaamheden;
 • Reverse engineering;
 • Ongevallenanalyse.

Voor het 3D laserscannen gebruiken wij de Leica P40 laser scanner. Dit is een hoogwaardige scanner die tijdens het scannen met smalle lichtstralen de ruimte aftasten. De lichtsignalen reflecteren weer terug naar het apparaat waardoor er een gedetailleerde puntenwolk ontstaat die de ruimte beschrijft. Deze puntenwolk kan worden gebruikt als basis voor een driedimensionale reconstructie in bijvoorbeeld een CAD-pakket, Civil 3D, Revit of Allplan.

Waarom 3D laser scanning?

Een 3D scan door de Leica P40 maakt ook het inmeten van (gevaarlijke) gebouwen en omgevingen in een radius van wel 600 meter tot 4 mm mogelijk. Het in kaart brengen van een bouwterrein met een Leica 3D scanner is veiliger omdat u het terrein niet lang hoeft te betreden. Het enige wat nodig is, is de scanner plaatsen. Kortom, met 3D laserscannen kunt u rekenen op:

 • Een zeer nauwkeurig basisbestand,
 • Snelle en veilige data-inwinning,
 • Overzichtelijk gegevens en databeheer,
 • Lagere project- en beheerskosten.

3D laser scanning met de Leica P40

De Leica p40 laserscanner is een sterke pulse scanner voor hoge nauwkeurigheid op de lange afstand. Volgens ons is deze scanner de beste laserscanner op de markt. De scanner is breed inzetbaar en meet razendsnel: binnen 2 minuten scant de Leica een normale kamer in. Een groot voordeel van het werken met de Leica is dat deze een landmeetkundige compensator heeft: kleine bewegingen en scheefstand leveren geen datafouten op. De meetpunten worden automatisch aangepast naar de correcte waarde voor het optreden van de verschuiving van de scanner. De metingen van de Leica P40 kunnen uitstekend als basis gebruikt worden bij as built tekeningen, technische tekeningen, 3D visualisaties, ruilverkaveling, landschapsinrichting, bij civiele werkzaamheden, tunnelbouw, constructiewerkzaamheden, reverse engineering, renovaties en zelfs bij ongevallen analyses. Maar ook projecten omtrent monumentale objecten en archeologische sites hebben een voorsprong met de Leica P40.

Meer weten over 3D laser scanning?

Met 3D laser scanning kunnen gebouwen, installaties en processen op zeer efficiënte wijze accuraat vastgelegd worden in 3D visualisaties. LBA Projectbureau is al sinds 2011 specialist in 3D laserscannen. Wij komen graag bij u langs voor een presentatie, om u alle mogelijkheden wat betreft 3D laser scanning te laten zien. Wilt u meer weten over 3D laser scanning door LBA Projectbureau, neem dan contact op René de Boer of bel (0544) 37 78 80.

Recente projecten: