Projectbureau voor
Civiele techniek, Bouw & Geodesie

Projectbureau voor
Civiele techniek, Bouw & Geodesie

(0544) 377880

(040) 8200138

Puntenwolk

3D BIM Model

LBA projectbureau genereert 3D BIM modellen van uw bouwprojecten met behulp van een 3D laser scanner, de Leica P40. Een BIM model (Building Information Modeling) is een informatiemodel dat gebruikt wordt in de bouw. Ontbreken er gegevens van een gebouw dat u in kaart wil brengen, of zijn ze niet up-to-date? In dat soort situaties biedt de 3D laser scanner van LBA Projectbureau uitkomst.

Hoe werkt het maken van een 3D BIM Model?

Door een 3D laserscanner worden in korte tijd de maten van het gebouw nauwkeurig in kaart gebracht. Ook complexe delen van het object worden met deze scan opgemeten. Vervolgens genereert CAD tekensoftware uit de data van de 3D laser scan een 3D BIM model dat exact overeenkomt met de huidige situatie van het object. Bij ontwerpen in 2D zouden handmatig vele doorsneden getekend moeten worden om dit te berekenen. Met software als Revit kunnen we het 3D BIM model ook als levensecht namaken.

Alle informatie centraal met een 3D BIM model

Een 3D BIM model wordt gebruikt door alle partijen die betrokken zijn bij het te realiseren bouwwerk, zoals opdrachtgevers, architecten, adviseurs, aannemers en installateurs. Het BIM model voorkomt meetfouten en alle betrokkenen bij de uitvoering zijn op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

Inzicht door ontwerpen met BIM

Met de komst van het 3D BIM model is voor iedereen die ermee werkt een nieuwe manier van werken aangebroken. Nog niet eerder was er zoveel informatie binnen handbereik waarmee tekeningen en visualisaties kunnen worden gegenereerd, maar ook berekeningen van oppervlakken, materiaal en kosten. Een BIM model beantwoord vragen zoals:

 • Kan een bepaald houtskelet daadwerkelijk gebouwd worden?
 • Wat zijn de gevolgen van bepaalde aanpassingen?
 • Wat zijn de gevolgen als er bijvoorbeeld in een kantoorgebouw een lift geplaatst moet worden?
 • Kan een constructie daadwerkelijk op de beoogde manier gebouwd worden?

In feite kan er in een 3D BIM model al een heel gebouw gebouwd worden, voordat het in het daadwerkelijk gerealiseerd is. Dat bespaart tijd en voorkomt kostbare fouten tijdens de bouw. Aannemers kunnen het benodigde materiaal voor de bouw van te voren veel nauwkeuriger berekenen.

Voordelen 3D BIM model op een rij

 • Betere communicatie met alle partijen, zoals bouwpartners en leveranciers.
 • Minder kans op faalkosten en kostbare fouten tijdens de bouw.
 • Nauwkeurige kostenraming voor de bouw.
 • Kortere doorlooptijd van ontwerp tot uitvoering.
 • Hogere kwaliteit bouwprojecten.
 • Van te voren meer inzicht in het ontwerp.
 • Doorlopend uitbreidbaar met gegevens, zoals kosten en kwaliteit.

Meer informatie over 3D BIM model

Zorg ervoor dat uw bouwproces ook soepel verloopt met een 3D BIM model van LBA Projectbureau. Wilt u ook een BIM Model laten genereren door LBA projectbureau, of meer informatie over een BIM Model en de 3D laser scanner? Neem dan contact op Geert Menkveld en bel naar (0544) 37 78 80.


Recente projecten: