Projectbureau voor
Civiele techniek, Bouw & Geodesie

Projectbureau voor
Civiele techniek, Bouw & Geodesie

(0544) 377880

(040) 8200138

Puntenwolk

Uw projecten van A tot Z in 3D BIM

Wilt u ook de voordelen van het werken met 3D BIM ervaren? BIM staat voor Building Information Modelling, oftewel Bouwwerk Informatiemodel.

Een BIM is meer dan een 3D weergave van een model. Het model integreert verschillende disciplines en bevat uitgebreide informatie. Bij een bouwproces zijn vaak vele partijen betrokken. Denk hierbij aan de opdrachtgever, architect, aannemer, adviseur en installateur. Met een 3D BIM kunnen al deze partijen eenvoudig samenwerken aan een project. Aanpassingen kunnen gemakkelijk worden bijgehouden in een BIM: de betrokken zijn altijd up-to-date van de laatste stand van zaken van het project. Weten hoe 3D BIM in zijn werk gaat? Lees dan snel verder!

Hoe werkt het maken van een 3D BIM Model?

LBA projectbureau genereert 3D BIM modellen van uw bouwprojecten met behulp van een 3D laser scanner, de Leica P40. Wij meten het project 3D in met onze 3D laser scanner in een puntenwolk. Het inscannen gaat snel en nauwkeurig. Ook complexe delen van het object worden met deze scan opgemeten. Vervolgens genereert CAD tekensoftware uit de data van de 3D laser scan een 3D BIM model dat exact overeenkomt met de huidige situatie van het object. Met software als Revit kunnen we het 3D BIM model ook als levensecht namaken.

Waarom is een 3D BIM Model handig?

Bij ontwerpen in 2D zouden handmatig vele doorsneden getekend moeten worden om een model te kunnen berekenen.
Daarnaast wordt een 3D BIM model gebruikt door alle partijen die betrokken zijn bij het te realiseren bouwwerk, zoals opdrachtgevers, architecten, adviseurs, aannemers en installateurs. Het BIM model voorkomt meetfouten en alle betrokkenen bij de uitvoering zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Na de realisatie kan de 3D BIM dienst doen als onderhoud- en beheermodel voor de opdrachtgever.

Inzicht door ontwerpen met BIM

Met de komst van het 3D BIM model is er een nieuwe manier van werken aangebroken. Nog niet eerder was er zoveel informatie binnen handbereik waarmee tekeningen en visualisaties kunnen worden gegenereerd, maar ook berekeningen van oppervlakken, materiaal en kosten kunnen worden gemaakt. Een BIM model beantwoord vragen zoals:

 • Kan een bepaald houtskelet daadwerkelijk gebouwd worden?
 • Wat zijn de gevolgen van bepaalde aanpassingen?
 • Wat zijn de gevolgen als er bijvoorbeeld in een kantoorgebouw een lift geplaatst moet worden?
 • Kan een constructie daadwerkelijk op de beoogde manier gebouwd worden?

In feite kan er in een 3D BIM model al een heel gebouw gebouwd worden, voordat het daadwerkelijk gerealiseerd is. Dat bespaart tijd en voorkomt kostbare fouten tijdens de bouw. Aannemers kunnen het benodigde materiaal voor de bouw van te voren veel nauwkeuriger berekenen.

Voordelen 3D BIM model op een rij

 • Betere communicatie met alle partijen, zoals bouwpartners en leveranciers.
 • Minder kans op faalkosten en kostbare fouten tijdens de bouw.
 • Nauwkeurige kostenraming voor de bouw.
 • Kortere doorlooptijd van ontwerp tot uitvoering.
 • Hogere kwaliteit bouwprojecten.
 • Van te voren meer inzicht in het ontwerp.
 • Doorlopend uitbreidbaar met gegevens, zoals kosten en kwaliteit.
 • Tijd en daarmee geld besparing.

Ervaar de voordelen van 3D BIM

LBA Projectbureau is al sinds 2011 specialist op het gebied van 3D laserscannen. Wilt u ook werken met 3D BIM model voor uw bouwproject? Neem contact met ons op voor meer informatie of bel naar (0544) 37 78 80. Wij vertellen u graag alles over de mogelijkheden.


Recente projecten: